Вітаю. Сьогодні поговоримо про чавунний посуд, його переваги та недоліки, а також особливості догляду за чавуном.
Перші згадки про використання чавунного посуду для приготування їжі датуються 220 роками до н.е., регіон - Китай. Популяризація чавуну в Європі припадає на середньовіччя. Особливо незамінним такий посуд був для приготування страв на відкритому вогні та у печі.
Беззаперечно, будь-який матеріал має як переваги, так і недоліка, але плюси цього металу для приготування страв значно вагоміші. Тому з них ми і почнемо:
- Чавунний посуд славиться своєю довговічністю і не дарма, адже такий казан чи сковорідка може слугувати сто, і навіть тисячу років, при правильному догляді.
- Його можна використовувати на усіх типах плит, включаючи індукційні. А для відкритого вогню - це взагалі скарб.
- Чавун прекрасно розподіляє тепло та добре його зберігає, що забезпечує відповідне розподілення температури і вашій страві. На такій сковорідці млинці будуть дійсно пектися, а не смажитись.
- Посуд має природні антипригарні властивості без додавання різних шкідливих та "безпечних" покриттів. Але для досягнення цього ефекту ОБОВ'ЯЗКОВО потрібно його сезонувати - регулярно наносити тонкий шар олії та прогрівати.
- Чавунний посуд дійсно можна вважати безпечним для здоров'я. Ба більше, при приготуванні їжі мікро-частинки заліза потрапляють у ставу, що користо тим, хто страждає від його дефіциту.
Серед недоліків виділяють наступні:
- Чавун потребує більше часу для прогріву.
- Матеріал не любить воду та може вкритися іржею при неправильному догляді. Тому його ні в якому разі не можна мити в посудомийній машині. А після контакту з водою необхідно ретельно сушити та періодично обробляти олією.
- Справжній чавунний посуд важкий. Сковорідка важить 1.5 - 4 кг, залежно від розмірів.
- Після приготування кислих страв, таких як томатний соус, потрібно додатково сезонувати, оскільки кисле середовище роз'їдає жир.
Можу зробити висновок, що чавунний посуд - ідеальний варіант як для справжніх фанатів кулінарії, так і для звичайних побутових користувачів. Особливо стане при нагоді тим, хто піклується про здоров'я і відмовляється від антипригарних сковорідок. Але він однозначно не для дуже заклопотаних чи лінивих людей, хіба що у вас є кому делегувати миття та обробку)) Адже без відповідного догляду чавун швидко зіпсується та втратить властивості, що у свою чергу викличе негативну реакцію користувача.