Вітаю. Сьогодні поговоримо про кераміку, а саме: види керамічного посуду, їх порівняння та застосування. Сподіваюсь, що ці знання допоможуть вам обирати вироби відповідно до потреб. Адже матеріали різняться як за властивостями, так і за ціною. Для зручності, розглянемо види кераміки з градацією по міцності: від найменш міцного до найміцнішого.
Теракот. Виготовляється з червоної глини, має пористу структуру та не покривається глазуррю. Вироби з нього мають виключно декоративне застосування та не мають контактувати з їжею. Якщо ж ви все-таки вирішите проекспериментувати та використати для подачі харчів, - бонусом отримаєте розсадник цвілі, бактерій та шкідливі речовини у своїх стравах.
Фаянс. Для виготовлення фаянсових виробів використовують білу глину, яку потім глазурують. Цей матеріал теж доволі пористий та не міцний. Але такий посуд є легшим та значно дешевшим за порцеляновий. Проте фаянс чутливий до перепадів температур, що спричинить появу сколів та тріщин. Також фаянсовий посуд краще мити вручну, адже посудомийна машина пришвидшує знос глазурі. Так як цей матеріал має пористу структуру, мінімальні пошкодження глазурі можуть призвести до поглинання вологи та розмноження бактерій і цвілі. Тому рекомендую уважно слідкувати за станом виробів та вчасно їх замінювати.
Майоліка. Для виготовлення цього виду посуду використовують як білу, так і червону глину. Майоліка теж має пористу структуру. Готові вироби покривають кольоровою глазуррю з декоративними малюнками, які використовуються у якості декору. Матеріали, якими покривають такий посуд містять свинець та інші шкідливі речовини, а саме покриття дуже чутливе до пошкоджень. Наслідки аналогічні попереднім видам.
Керамограніт. Це кам'яний посуд, який виготовляють з грубої глини. Має високу міцність, відзначається стійкістю до пошкоджень та перепадів температури. Такі якості дозволяють використовувати його для створення каструль, форм для запікання та іншого посуду для приготування їжі.
Керамічний гриль-посуд. Виготовляється зі спеціального виду кераміки, який витримує високі температури. Назва прямо вказує на його призначення. Такі вироби є міцними, стійкими до пошкоджень, але досить важкими та дорогими.
Порцеляна. Це найміцніший матеріал, з якого виготовляють столовий посуд, готові вироби глазурують. Він відрізняється гладкою щільною структурою, а основною складовою виступає високоякісна біла глина (каолін). Порцеляновий посуд має неперевершений блискучий вигляд. Але він також може швидко зіпсуватися, при неправильному догляді. Тому уникайте різких змін температури та зберігайте його окремо від грубих чи гострих предметів, які можуть подряпати поверхню.
В цілому, столовий посуд можна обрати як фаянсовий, так і порцеляновий, залежно від фінансових можливостей та бажання. Це абсолютно різні матеріали, але їх об'єднує необхідність правильного догляду. Фаянс може прослужити навіть 5-10 років, якщо обирати якісні вироби від перевірених виробників. Порцеляна - це класика, дорогий блискучий вигляд та міцність.