Культура пиття. Необхідність чи самообман

  Сьогодні на повістці у нас досить спірна тема. Здебільшого, автори подібних статей або повні противники будь-якого способу вживання алкоголю та закликають викорінювати це зло, або мають полярно протилежні погляди. Я притримуюсь дещо гібридної, скажімо так, думки.
   Знайомоство людини з алкоголем почалося за 8000 років до н.е., для отримання напоїв використовували мед, плодові соки, виноград та зернові. А перший спирт у чистому вигляді отримали араби, вони ж і дали йому назву "аль коголь", що означає "одурманюючий". Першу пляшку горілки теж виготовили араби, що спочатку видалось мені дивним. Коран забороняє мусульманам вживати спиртне і у наш час вони дійсно є непитущими.  Можливо, така заборона стала наслідком значних проблем із пияцтвом. Хоча, людина зі слабкою волею завжди знайде чим себе згубити. Далі алкоголь поширився світом, а на його виготовленні будувались індустрії. Підприємці почали шукати способи зроботи продукцію дешевшою та доступною для широких мас. На чому ще більше збагачувались. При цьому, приватні крафтові броварні та виноробні придушувались монополістами.
      Пивоваріння в Україні прийшло в занепад за часів СРСР, адже галузь повністю контролювалась владою, яка навіть встановлювала дозволені види пива. Виноробство ж стрімко розвивалось до 1985 року. Виноградники розростались, Україна посідала перше місце за їх площою серед усіх республік союзу. Але початок антиалкогольної компанії призвів до винищення угідь та стагнації галузі. І тільки з отриманням незалежності, крафтове виробництво почало відновлюватись.
   Одразу приходить розуміння того, що більше - не означає краще. Турбуватись про те, чим ви наповнюєте свій організм є чи не найважливішою задачею у житті. Адже від цього напряму залежить його якість та тривавалість. Звичайно, краще взагалі не вживати спиртне, цукор, сіль, копчене, смажене. Навіть хліб на полицях магазину потрібно ретельно обирати.
   Але, як ми встановили, алкогольні напої супроводжують людину неймовірно довгий проміжок часу, влилися в культуру народів. Було винайдено та удосконалено чимало рецептів і видів спиртного. Кожен напій має свій неповторний характерний смак, аромт та колір, які розкриваються за певних умов. Вдало підібрані страви, посуд, та кількість - одні з них. Дотримання таких умовних ритуалів і є частиною культури пиття. 
   Якщо ж людина не переймається подібними речами, а просто заливає в себе продукти галузевих гігантів, це явно не має жодного відношення до культури. Ціль таких походів на дно чарки - далеко не смак та аромат напою. Іноді трапляється пияцтво просто від нудьги, відсутності хобі та якісного заповнення вільного часу. Але зазвичай, таким чином людина намагається відгородитись від проблем, придушити свій внутрішній голос та забутись. У такому випадку краще звернутись до психолога. Говорити про свої проблеми зі спеціалістом не соромно. По-справжньому соромно стає перед самим собою після завершення стану сп'яніння, що запускає ланцюгову реакцію. Те саме стосується і грошей, а за фізичне здоров'я я взагалі мовчу.
    Як на мене, культура пиття необхідна людству доти, доки воно є такии жадібним до спокуси. Це створює певні рамки, може виступати таким собі лакмусовим папірцем. Також важливо відзначити, що культура пиття може розвиватися у напрямку відповідального та поміркованого споживання, сприяючи здоровому способу життя.
  І це стосується не тільки алкоголю. Людина тягнеться до того, що її губить та не завжди може вчасно помітити, що знаходиться у пастці. Ще одним важливим, навіть необхідним, завданням є популяризація психологічної підтримки. Ми мусимо відноситись до ментального здоров'я так само серйозно, як і до фізичного. Тоді не тільки кожній окремій особі буде краще, а і соціуму в цілому.