Керамічний посуд. Види та порівняння

   Вітаю. Сьогодні поговоримо про кераміку, а саме: видим керамічний посуд, їх порівняння та застосування. Сподіваюсь, що ці знання ефективні, ви вибираєте вироби відповідно до потреб. Адже матеріали різняться як за властвостями, так і за ціною. Для зручності, розглянемо види кераміки з градацією по міцності: від найменш міцного до найміцнішого.
   Теракот. Виготовляється з червоної глини, має пористу структуру та не покриває глазуррю. Вироби з ним мають декоративне застосування та не мають контакту з їжею. Якщо ви все-таки вирішите проекспериментувати та використовувати для дачі харчів, - бонусом випустіть розсадник цвілі, бактерій та шкідливі речовини у своїх стравах.
   Фаянс. Для виготовлення фаянових виробів потрібно білу глину, яку потім глазурують. Цей матеріал важко пористий та не міцний. Але такий посуд є легшим та значно дешевшим за порцеляновий. Проте фаянс чутливий до перепадів температури, що спричиняє появу сколів та тріщин. Також фаянсовий посуд краще мити вручну, адже посудомийна машина пришвидшує знос глазурі. Так як цей матеріал має пористу структуру, мінімальне пошкодження глазурі може призвести до поглинання вологи та розмноження бактерій і цвілі. Тому рекомендую уважно слідкувати за станом виробів та вчасно їх замінювати.
   Майоліка. Для виготовлення цього виду посуду потрібно вибрати як білу, так і червону глину. Майоліка теж має пористу структуру. Готові вироби покривають кольоровою глазуррю з декоративними малюнками, які виготовлені у якості декору. Матеріали, якими покривають такий посуд, створюють свинець та інші шкідливі речовини, а саме покриття дуже чутливе до пошкодження. Наслідки аналогічні попереднім видам.
   Керамограніт. Це кам'яний посуд, який виготовляють з грубої глини. Має високу міцність, відзначається стійкість до пошкоджень та перепадів температури. такі якості повинні використовувати його для створення каструлі, форми для запікання та іншого посуду для приготування їжі.
   Керамічний гриль-посуд. Виготовляється зі спеціального виду кераміки, яка виробляє високі температури. Назва прямо вказує на його призначення. Такі вироби є міцними, стійкими до пошкодження, але досить важкими та дорогими.
   Порцеляна. Це найміцніший матеріал, з якого виготовляють столовий посуд, готові вироби глазурують. Він відрізняється гладкою щільною структурою, а основною складовою виступає високоякісна біла глина (каолін). Порцеляновий посуд має неперевершений блискучий вигляд. Але він також може швидко зіпсуватися, при неправильному погляді. Тому уникайте різких змін температури та зберігайте його окремо від грубих чи гострих предметів, які можуть підряпати поверхню.
   В цілому столовий посуд можна звернути як фаянсовий, так і порцеляновий, залежно від фінансових можливостей та бажань. Це абсолютно інші матеріали, але вони потребують правильного догляду. Фаянс може прослужити навіть 5-10 років, якщо вибрати якісні вироби від перевірених виробників. Порцеляна - це класика, дорогий блискучий вигляд та міцність.